Cel ce crede numai în lucruri posibile, nu mai e poet, ci contabil.

joi, 19 ianuarie 2012

Reguli de functionare ale contului

1. Regula de functionare a conturilor de activ
      · încep sa functioneze prin a se debita cu soldul initial preluat din bilantul de deschidere
      · se debiteaza cu majorarile de activ ca urmare a operatiunilor economico-financiare
      · se crediteaza cu reducerile de activ ca urmare a operatiunilor economico-financiare
      · prezinta doar sold final debitor sau zero care reprezinta existentul de activ la sfârsitul perioadei de gestiune
2. Regula de functionare a conturilor de pasiv
       · încep sa functioneze prin a se credita cu existentul initial preluat din pasivul bilantului de deschidere
       ·se crediteaza cu sporirile de pasiv ca urmare a operatiunilor economico-financiare
       · se debiteaza cu reducerile de pasiv determinate de operatiunile economico-financiare
       · prezinta doar sold final creditor sau zero care exprima existentul de pasiv la sfârsitul perioadei de gestiune

Contul

Contul-functii
1. Functia economica: consta în faptul ca fiecare cont tine evidenta unui anumit element patrimonial si rezultat financiar care indica continutul economic al contului respectiv.
2. Functia statistica se refera la faptul ca pe baza datelor din conturi se pot calcula indicatori statistici.
3. Functia de calcul: se refera la calculele efectuate în conturi în vederea stabilirii miscarilor si a existentelui elementelor reflectate. Unele conturi ajuta la calcularea costurilor.
4. Functia de generalizare: este îndeplinita de conturile al caror continut este de aceeasi natura dar care tin evidenta totalitatii unor elemente care difera ca speta(pentru toate produsele finite obtinute într-o unitate se utilizeaza contul 345 produse finite).
5. Functia de sistematizare. Se realizeaza de fiecare cont prin înregistrarea distincta a operatiilor economice si financiare care provoaca modificari în sensul majorarii, de acelea care provoaca micsorari ale aceluiasi element.
6. Functia contabila: este legata de functia economica si se concretizeaza într-un anumit mod de functionare a conturilor.
7. Functia de control: se refera la posibilitatea de a realiza control integritatii patrimoniului si controlul costurilor efective de productie.
                                                Elementele contului
Titlul: cuprinde simbolul si denumirea contului care este dat de continutul economic al cfontului al elementului reflectat.
Explicatia operatiei de înregistrat: poate fi sub forma
-descriptiva: enuntarea succinta în cuvinte a operatiilor care se înregistreaza
- contabila: contine enuntul operatiei si mentinerea contului corespondent
Debitul si creditul contului: sunt cele doua parti ale contului cu ajutorul carora se prezinta modificarile de sens contrar, soldul initial si cel final. În cele doua parti ale contului se înscriu distinct sumele care reprezinta intrari sau majorari, de cele care reprezinta iesiri sau reduceri. Conventional debitul se noteaza cu D si creditul cu C. Sumele înscrise în debit se numesc sume debitoare si cele ce se înscriu în credit se numesc sume creditoare.A debiat un cont înseamna a înscrie o suma în debitul sau. A credita un cont înseamna a înscrie o suma în contul sau. Pentru conturile de activ în debit se înregistreaza intrarile de materie contabila sau majorarile iar în credit iesirile sau reducerile. La conturile de pasiv situatia se prezinta invers.
Soldul initial: reprezinta existentele finale preluate din bilantul exercitiului precedent. Aceste existente finale devin existente initiale la începutul perioadei de gestiune curente.
Rulajul contului poate fi debitor sau creditor si reprezinta miscarea valorica a elementului patrimonialreflectat în timpul unei perioade de gestiune. Pentru conturile de activ, rulajul debitor reprezinta suma majorarilor din timpul perioadei de gestiune iar rulajul creditor reprezinta suma reducerilor dintr-o perioada de gestiune.
Total sume se calculeaza diferit pentru conturile de activ fata de cele de pasiv. La conturile de activ: total sume debitoare(TSD)=sold initial(SI)+rulaj debitor(RD) si TSC=RC iar la conturile der pasiv TSD=RD si TSC=SI+RC.
Soldul final: reprezinta existentul valoric la sfârsitul perioadei de gestiune pentru elementul patrimonial reflectat.
Pentru contul de activ: sold final debitor(SFD)=TSD-TSC=(SI+RD)-RC
Pentru contul de pasiv: SFC=TSC-TSD=(SI+RC)-RD